29.8.2012

Vanhuuden autuus

Kuuntelin tänään muutamien iäkkäiden ihmisten jutustelua ja minusta tuntui, kuten monta kertaa aiemminkin, että elän aivan eri maailmassa kuin vanhukset. Vanhoja ihmisiä eivät näytä hetkauttavan sellaiset sanat kuin "ilmastonmuutos", "vesipula", "ruokakriisi". Itse asiassa puhe tulossa olevasta vesikriisistä nauratti näitä vanhuksia ja etenkin sellainen ajatus, että pitäisi taas palata huussikulttuuriin eli kuivakäymälään. Juurihan sellaisesta on päästy eroon. Nyt saadaan puhdasta vettä hanasta, ei tarvitse kaivosta kantaa, ja superpuhtaalla pohjavedellä huuhdeltava vesivessa on toki kivempi kuin huussi.

Koska vanhusten elämänkaaren alkupäässä elämä oli kovempaa kuin nykypäivänä, niin he näkevät, että asiat ovat menneet hyvään suuntaan. Heidän nuoruudessaan lapsikuolleisuus oli nykyistä suurempi, naisia kuoli synnytykseen ja miehet kuolivat nykyistä nuorempana. Leipä oli tiukassa. Nyt asiat ovat heidän näkökulmastaan paremmin. Mutta minun elämänkaareni alkupäässä elämä oli huolettomampaa kuin nykypäivänä: silloin elämä oli jo aineellisesti turvattua, oli sosiaaliturva ja terveydenhuolto, mutta ilmastonmuutoksesta ja ekosysteemien köyhtymisestä ei vielä tiedetty mitään. Siksi minusta näyttää, että minun elämäni aikana asiat ovat menneet huonoon suuntaan.

Hieman kadehdin vanhuksia. Hehän ehtivät alta pois, ennen kuin ilmastonmuutos tekee ihmiskunnan elinolot sietämättömiksi. Eivät he osaa ahdistua ilmastonmuutoksesta, enhän minäkään osaa eläytyä koviin oloihin, joissa he joutuivat elämään 1900-luvun alkupuolella. Mutta en minä naureskele huutolaispojille, tukkisavotoille ja keuhkotautiin kuolleille, joten ei vanhojen ihmistenkään pitäisi naureskella sille huolelle, joka varjostaa minun tulevaisuuttani.

Marjoja ostamassa

Kun torilta ostaa litran marjoja, myyjä pakkaa marjat muovirasiaan ja rasian muovipussiin, kuten kuvassa. Turha pakkausjäte hieman haalistaa iloa ekologisesta, terveellisestä lähiruoasta.

Ota torille mukaan oma kannellinen rasia!

19.8.2012

Facebook on tosi-tv:tä

Käytin Facebookia vajaan vuoden, sitten luovuin siitä, koska käytin mielestäni liikaa aikaa Facebookissa "roikkumiseen".

Aikaisemmin ihailin ihmisiä, jotka eivät katsele televisiota. Facebookia käyttäessäni huomasin, että ne televisiottomat ihmiset roikkuvat iltakaudet Facebookissa. Tunsin tulleeni petetyksi. Televisiokriittiset ihmiset usein pilkkaavat tosi-tv:tä, mutta miten Facebook muka eroaa tosi-tv:stä? Myös Facebookissa tavikset vaativat huomiota vähäpätöisille tekemisilleen ja sanomisilleen. Facebook ON tosi-tv:tä. Facebook on viihdettä.

On Facebookissa hyviäkin puolia. Se on hyvä vaikuttamisen kanava. Huomasin saavani Facebookin kautta paljon sellaista tietoa, jota vaille muutoin olisin jäänyt. Toisaalta aloin lukea vähemmän kirjoja, sillä Facebook-tiedonsirpaleet veivät aikani. Lisäksi jotkut postaukset olivat ahdistavia, rääkättyjen eläinten kuvat. Rasistiset kirjoitukset saivat minut kirjoittamaan vastalauseita monta tuntia. Turhauduin ja tunsin itseni voimattomaksi. Pelkäsin myös, että joku joskus voisi käyttää hyväkseen tietoja, joita Facebook on minusta tallentanut.

Ekologinen elämäntapa vaatii melko paljon ajankäyttöä perustarpeiden tyydyttämiseen, siis ruuanlaittoon, ruokatarpeiden hankintaan (marjastus, kasvimaan hoito, yrttien keräily) ja liikkumiseen (pyöräily, kävely). Koin, että Facebook syö aikani. Huomasin myös viettäväni tietokoneella tuntikausia enemmän kuin aiemmin eikä sähkönkulutuksen lisääntyminen miellyttänyt minua ollenkaan. Huomasin itsessäni myös orastavaa Facebook-riippuvuutta. Toisin kuin aiemmin, avasin tietokoneen useita kertoja päivässä tsekatakseni, ovatko kaverini postanneet jotakin uutta tai kommentoineet minun kirjoituksiani. Etsin siis viihdettä. Jos mitään uutta ei ollut ilmaantunut eikä kukaan ollut tykännyt postauksistani, turhauduin. Minusta tuli huomionkipeämpi kuin ennen.

Nyt olen ollut puoli vuotta ilman Facebookia. Facebookin tietosirpaleiden virta jätti jälkeensä uutisnälän, jonka seurauksena olen nykyisin ahnaampi lukemaan sanomalehtiä kuin ennen. Oman paikkakunnan lehden lisäksi luen muitakin sanomalehtiä. Lisäksi olen alkanut lukea tietokirjallisuutta enemmän kuin koskaan aiemmin.

Olen miettinyt, miksi jokaisen taviksen pitää saada huutaa mielipiteensä ja ajatuksensa julki Facebookissa ja netissä, ja muiden pitää muka käyttää aikaa toisten tavisten mielipiteiden lukemiseen - miksei sitä aikaa voisi käyttää siihen, että lukee oikeiden asiantuntijoiden kirjoittamia kirjoja tai artikkeleita? Silloin kartuttaisi oikeasti tietovarantoaan, kun nettimölinään paneutumalla kartuttaa vain tietoaan siitä, mitä jotkut tavikset jostakin asiasta ajattelevat.

12.8.2012

Lemmikkieläimet

Rakastan koiria ja varsinkin kissoja, vaikka minulla ei omaa lemmikkiä enää olekaan. Lemmikkieläinten pitämiseen liittyy sekä eettisiä että ekologisia ongelmia. Esimerkiksi kissa syö elinkaarensa aikana noin puolentoista lehmän verran lihaa - jos lasketaan, että kissa tarvitsee 25 g lihaa/painokilo, kissa painaa 4 kg ja elää 15 vuotta. Jos kissa elää kaupunkiasunnossa, omistajan on hankittava tämä liha lihateollisuuden tuotteina. Lihateollisuuteen taas liittyy monia ongelmia. Lisäksi eläinruoan pakkaaminen metallipurkkeihin ja muovipakkauksiin tuottaa jätettä.

Kissat ovat lihansyöjiä eivätkä tule toimeen ilman lihaa. Kun ihminen ottaa kissan, hän menettää oikeutensa arvostella lihateollisuutta. Kaupunkilainen kissanomistaja - myös vegaani - on riippuvainen siitä, että joku on valmis teurastamaan eläimen ja purkittamaan sen hänen kissansa ruoaksi. Löytökissan ottaessaan ihminen tekee valinnan, että kissa pelastuu, mutta lehmä kuolee (tai sika, lammas, kana, lohi...) Rehellisyyden nimissä kissan ottajan pitäisi kyetä myöntämään: löytökissan pelastamisen syynä ei ole luonteen jalous, vaan se, että kissat ovat pehmeitä ja ihania ja tuottavat iloa omistajalleen. Sen takia kissan henki on enemmän pelastamisen arvoinen kuin sen ruoaksi joutuvien tuotantoeläinten henki. Kasvissyöjä, joka arvostelee lihaa syöviä ihmisiä, vaikka itse ostaa lihatuotteita lemmikeilleen, on kaksinaamainen.

Vielä julmempaa, kuin ostaa lihaa lemmikilleen, olisi tietysti olla ostamatta sitä. Olen joutunut todistamaan karmaisevaa esimerkkiä tästä. Nuori vegaani otti kissan, mutta ei omatunnon syistä ostanut sille lihatuotteita ollenkaan. Vanha hampaaton kissa sai syödäkseen vain kuivia raksuja (raksuissa oli hieman lihaa, mutta ne eivät näyttäneet lihalta, joten vegaani saattoi niitä ostaa). Muutamassa kuukaudessa kissa oli niin nälkiintynyt, että kun se ravisti päätään, se kaatui lihasheikkouden takia kumoon.

Periaatteessa on mahdollista ruokkia lemmikkinsä itse pyydetyllä kalalla ja itse metsästetyllä lihalla. Harva pystyy sitä sataprosenttisesti toteuttamaan.

Koirakin tarvitsee lihaa, mutta se ei ole siitä niin riippuvainen kuin kissa. Kuitenkin koiran ekologinen jalanjälki on suurempi kuin maastoauton, siitä voi lukea täältä.

Jokaisen ympäristötietoisen henkilön pitäisi harkita perusteellisesti, ennen kuin ottaa lemmikkieläimen. Lapsille voi opettaa vastuuta myös sillä tavalla, että EI ota lemmikkieläintä. Riittäisikö se, että voi paijata tuttavan kissaa ja ulkoiluttaa joskus naapurin koiraa? Työssä käyvien ihmisten yksinäisiä koiria on paljon. Luontosuhdetta voi ylläpitää tekemällä luontoretkiä ja tarkkailemalla lintuja.

Ennen vanhaan koiria ja kissoja oli yksi per talokunta, mutta taloudet olivat paljon suurempia kuin nykyisin. Joku on ehdottanut kyläyhteisön yhteistä koiraa ja kissaa sovellettavaksi nykyaikaankin. Kannatan ajatusta lämpimästi. Lisäksi kannatan sokeiden opaskoiria ja muita avustajakoiria, samoin vanhainkotien kissoja. Mutta jokaisella kotitaloudella ei mielestäni ole oikeutta lemmikkieläimeen - se tulee ympäristölle liian kalliiksi. Lemmikkieläinten määrä ja niihin liittyvä kulutus on jatkuvasti kasvanut. Suomessa lemmikkien ruokaan käytettiin vuonna 1975 yhteensä 3 miljoonaa euroa, mutta vuonna 2008 jo 218 miljoonaa euroa vuodessa. Rotukoiraan satsataan keskimäärin 11 000 euroa koiran elinaikana. (Kalevan Sunnuntai-liite 12.8.2012 s. 18.) Worldwatch Instituten tutkija Erik Assadourian pitää lemmikkien kasvavaa määrää uhkana ympäristölle (Assadourianin artikkeli lemmikkeihin liittyvästä kulutusjuhlasta täällä).

Länsimaissa ajatellaan, että joissakin muissa kulttuureissa on "laajennettu perhekäsitys", kun perheeseen lasketaan kuuluvaksi myös isovanhemmat ja mahdollisesti muita sukulaisia. Toisaalta on sanottu, että länsimaissa on supistunut perhekäsitys. Länsimaissa isovanhemmat viedään vanhainkotiin, ja puuttuvien perheenjäsenten paikalle otetaan koira ja kissa.