19.8.2012

Facebook on tosi-tv:tä

Käytin Facebookia vajaan vuoden, sitten luovuin siitä, koska käytin mielestäni liikaa aikaa Facebookissa "roikkumiseen".

Aikaisemmin ihailin ihmisiä, jotka eivät katsele televisiota. Facebookia käyttäessäni huomasin, että ne televisiottomat ihmiset roikkuvat iltakaudet Facebookissa. Tunsin tulleeni petetyksi. Televisiokriittiset ihmiset usein pilkkaavat tosi-tv:tä, mutta miten Facebook muka eroaa tosi-tv:stä? Myös Facebookissa tavikset vaativat huomiota vähäpätöisille tekemisilleen ja sanomisilleen. Facebook ON tosi-tv:tä. Facebook on viihdettä.

On Facebookissa hyviäkin puolia. Se on hyvä vaikuttamisen kanava. Huomasin saavani Facebookin kautta paljon sellaista tietoa, jota vaille muutoin olisin jäänyt. Toisaalta aloin lukea vähemmän kirjoja, sillä Facebook-tiedonsirpaleet veivät aikani. Lisäksi jotkut postaukset olivat ahdistavia, rääkättyjen eläinten kuvat. Rasistiset kirjoitukset saivat minut kirjoittamaan vastalauseita monta tuntia. Turhauduin ja tunsin itseni voimattomaksi. Pelkäsin myös, että joku joskus voisi käyttää hyväkseen tietoja, joita Facebook on minusta tallentanut.

Ekologinen elämäntapa vaatii melko paljon ajankäyttöä perustarpeiden tyydyttämiseen, siis ruuanlaittoon, ruokatarpeiden hankintaan (marjastus, kasvimaan hoito, yrttien keräily) ja liikkumiseen (pyöräily, kävely). Koin, että Facebook syö aikani. Huomasin myös viettäväni tietokoneella tuntikausia enemmän kuin aiemmin eikä sähkönkulutuksen lisääntyminen miellyttänyt minua ollenkaan. Huomasin itsessäni myös orastavaa Facebook-riippuvuutta. Toisin kuin aiemmin, avasin tietokoneen useita kertoja päivässä tsekatakseni, ovatko kaverini postanneet jotakin uutta tai kommentoineet minun kirjoituksiani. Etsin siis viihdettä. Jos mitään uutta ei ollut ilmaantunut eikä kukaan ollut tykännyt postauksistani, turhauduin. Minusta tuli huomionkipeämpi kuin ennen.

Nyt olen ollut puoli vuotta ilman Facebookia. Facebookin tietosirpaleiden virta jätti jälkeensä uutisnälän, jonka seurauksena olen nykyisin ahnaampi lukemaan sanomalehtiä kuin ennen. Oman paikkakunnan lehden lisäksi luen muitakin sanomalehtiä. Lisäksi olen alkanut lukea tietokirjallisuutta enemmän kuin koskaan aiemmin.

Olen miettinyt, miksi jokaisen taviksen pitää saada huutaa mielipiteensä ja ajatuksensa julki Facebookissa ja netissä, ja muiden pitää muka käyttää aikaa toisten tavisten mielipiteiden lukemiseen - miksei sitä aikaa voisi käyttää siihen, että lukee oikeiden asiantuntijoiden kirjoittamia kirjoja tai artikkeleita? Silloin kartuttaisi oikeasti tietovarantoaan, kun nettimölinään paneutumalla kartuttaa vain tietoaan siitä, mitä jotkut tavikset jostakin asiasta ajattelevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti