11.9.2012

Kasvimaa

Pieneenkin pihaan voi perustaa kasvimaan. Silloin saa todellista lähiruokaa ja luomua, jos ei käytä keinolannoitteita. Jos asut kerrostalossa, niin ehkä kesämökin tai mummolan pihalle voisi perustaa muutaman neliömetrin viljelmän? Jos maatilkulle ei löydy paikkaa, niin ikkunalaudalla tai parvekkeella voi kasvattaa yrttejä.

Omaan rivitalopihaani on ahdettu marjapensaita sekä kasvimaa. Lisäksi terassilla kasvaa ruukuissa papuja, salaattia, tilliä, persiljaa ja basilikaa. Tänä kesänä kokeilin ensimmäisen kerran porkkanoiden viljelyä. Se oli helppoa! Porkkanat pärjäsivät koko kesän ilman kastelua. Taimet vain piti harventaa noin kuukauden kuluttua kylvöstä. Neliömetrin kokoinen porkkanamaa tuottaa kilokaupalla satoa. Papuja kasvatan isoissa muoviastioissa (rautakaupassa myytävissä laastinsekoitusastioissa), joiden pohjiin olen tehnyt reiät. Pavut ovat maan suhteen vaatimattomia. Laitan astioiden pohjalle risu-lehtiseosta puutarhakompostista ja päälle lapioin kasvimaan pintamultaa. Jotkut papulajikkeet tarvitsevat tukikeppejä. Purple King -lajike on hyvä ja satoisa. Marjapensaita olen lannoittanut itse tehdyllä kompostimullalla ja ne ovat erittäin satoisia. Kirvoja joutuu joka kesä häätämään sumuttamalla lehtiin mietoa mäntysuopaliuosta. Etanat söivät viljelemäni nauriit ja kaalit, sen sijaan herneet ovat pärjänneet hyvin.

Vuoroviljely
on pikkuisellakin kasvimaalla tarpeen: samalla paikalla ei saa kasvattaa samaa kasvia monta vuotta, vaan kasvien paikkaa pitää vaihtaa palstalta toiselle. Silloin maa pysyy ravinteikkaana eivätkä tuhohyönteiset pääse lisääntymään. Vuoroviljelystä löytyy tietoa netistä. Jos kasvimaa on niin pieni, ettei kasvien paikkaa pystyy vaihtelemaan, niin silloin on kasvatettava vain muutamaa lajia per vuosi. Esimerkiksi ensimmäisenä vuonna sipulia, toisena vuonna porkkanaa, kolmantena vuonna perunaa, neljäntenä vuonna hernettä. Minä aloittaisin herneillä tai pavuilla, koska niiden viljely on helppoa ja palkitsevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti