24.7.2012

Maitopurkista pakastusrasia

Muovijätteen syntymistä voi vältellä monella tavalla. Yksi konsti on käyttää maitopurkkeja pakastusrasioina. Huuhtele purkit puhtaaksi. Sulje suu niittaamalla tai lujalla teipillä.

Tässä on pakastimeen menossa kotimaista kukkakaalia, jota on paloiksi lohkottuna esikeitetty 3 - 5 minuuttia. Esikeittäminen lopettaa kasvien entsyymitoiminnan ja ne säilyvät paremmin. Kukkakaalinpaloja on hieman rusikoitava, että ne asettuvat purkkeihin tiiviisti. Maitopurkkien muoto soveltuu paremmin marjoille, kastikkeille tms.

Kun kukkakaali on edullisimmillaan, haen sitä kaupasta kilotolkulla. Kaupassa pakkaan vihannekset itse tehtyihin kestohedelmäpusseihin. Esikeitän kasvikset ja pakkaan ne maitopurkkeihin. Sillä tavalla saa talvella syödäkseen kotimaista kukkakaalia eikä muovia tarvita missään vaiheessa. Ei tarvitse ostaa Puolasta rahdattua kukkakaalia, joka on pakattu muovipusseihin ja jota myydään kaupan pakastealtaassa, jossa ei aina ole edes kantta päällä.

Pakastimen käyttö ei tietenkään ole ongelmatonta ekologiselta kannalta. Kylmälaitteet syövät sähköä. Mutta yritän käyttää pakastinta mahdollisimman ekologisesti. Pakastimemme on energiapihiä mallia. Meillä on ekosähkösopimus. Teen ruokia suuren määrän kerralla ja pakastan sitä - silloin ei tarvitse kokata kovin usein, ja säästyy lieden ja uunin sähköä. Otan seuraavan päivän ruoan pakastimesta jo edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan - silloin säästyy jääkaapin sähköä. Kun talvella käyn esimerkiksi leipomomyymälässä ja ostan suuren määrän edullista leipää, niin laitan leivät ulos pakastumaan ja vasta sitten pakastimeen. En syö talvella ollenkaan ulkomaisia hedelmiä, vaan käytän itse pakastettuja marjoja - enimmäkseen luonnonmarjoja ja omalla pihalla kasvatettuja herukoita. Pakastimen tärkein merkitys itselleni onkin siinä, että sen avulla välttelen talvikaudella ulkomaista ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti