19.7.2012

Linnunpelätin

Ekologisen, siileille ja linnuille turvallisen variksenpelätin valmistat seuraavasti:

Käännä harava ylösalaisin. Teippaa maalarinteipillä haravan lapaan lehdestä leikkaamasi luonnollisen kokoinen ihmisen kasvokuva. Hyviä kasvokuvia löytyy naistenlehtien kosmetiikkamainoksista. Pue pelätin päähän vanha huivi tai vaikka palanen vanhaa lakanaa. Ripusta haravan piikkeihin henkari, jossa on olkaimia varten kolot. Pue pelätille housut laittamalla haravan varsi toisesta lahkeesta. Tee henkselit kiinnittämällä narua vyötärölenkkeihin eteen ja taakse. Ripusta housut naruhenkselien avulla henkariin. Pue pelätille takki. Kiinnitä hihansuihin hakaneuloilla vanhat puutarhahanskat. Toppaa luomustasi pyöreämmäksi tunkemalla housuihin ja takin sisään sanomalehdestä tehtyjä isoja, kevyitä paperitolloja. Tee lapion avulla maahan syvä lapionpisto, johon tuikkaat haravan pään (toisen henkilön apu voi olla tässä tarpeen). Voit käyttää myös rautakankea kolon tekemiseen. Pönkkää tarvittaessa pelättiä kivien avulla, että se pysyy pystyssä. Kuvassa pelätille on pantu lapio käteen.

Paras paikka pelätille on pensaan tai seinän edessä siten, etteivät linnut näe sen takapuolta hyvin, koska takaa se on vähemmän luonnollisen näköinen kuin edestä. Tuuli saattaa heiluttaa huivin pois paikoiltaan niin, että piikit paljastuvat takaa. Voit teipata huivia vähän maalarinteipin avulla kiinni. Edestä pelätti on niin paljon ihmisen näköinen, että naapurit huutelevat sille tervehdyksiä. Jos viikkojen mittaan linnut tulevat epäluuloisiksi ja alkavat käydä pelätin lähellä tarkastelemassa sitä lähempää, niin pelätin paikan ja asennon vaihtaminen auttaa. Pelätille voi myös vaihtaa tuoreet kasvot, jos sade liottaa entiset.

Meillä pelätti on vartioinut marjapensaita jo useiden vuosien ajan. Pelätin vaatteet viedään ulkovarastoon talteen seuraavaa kesää varten. Lisätehosteena marjapensaat koristellaan kimaltavilla joulukoristeilla, joiden pitäisi karkottaa lintuja. Koristeet kävivät tarpeettomiksi, kun luovuimme tavasta hankkia joulukuusi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti